ДАЛИ МЕДОТ МОЖЕ ДА СЕ РАСИПЕ!? Еве што е навистина точно и што да направите кога ќе се кристализира!

Вреди да се проба:

Дознајте подолу дали медот може да се расипе.

Луѓето секогаш велат дека медот е единствената храна која трае „вечно“, но многумина се уште се прашуваат дали овој дар на природата може да се расипе. Без разлика дали е суров или термички обработен мед, ако медот се чува во контејнер со капак и не се додава вода во него (или со човечка рака или влага во воздухот), тој нема да се расипе.

- Advertisement -

Медот се состои од околу 80 проценти шеќер (мешавина од фруктоза и гликоза) и 17 проценти вода. Останатите 3 проценти се мешавина од витамини, минерали, ензими, полен и соединенија за вкус. Благодарение на малата содржина на вода, медот нема да се расипе во традиционална смисла, што значи дека мувлата или опасните бактерии нема да се развијат во теглата со мед.

Дури и ако се складира правилно, неговата арома и вкус може да почнат да бледнеат со времето, но ако не сте професионален дегустатор на мед, можеби нема ни да забележите.

Како да препознаете вистински мед?

Чувањето мед е прилично едноставно. Погрижете се капакот да е добро затворен и оставете го на полица на собна температура. Имајте на ум дека температурните разлики можат да го поттикнат процесот на кристализација.

Иако медот тешко се расипува, тоа не е невозможно. Ако медот се чувал без капак или ако му се додаде вода, можно е медот да ферментира или во него да се формира некоја мувла. Ако видите меурчиња или мувла во него, фрлете го.

Што ако медот се стврдне/кристализира?

Не грижете се ако медот одеднаш се промени од течен во цврст. Медот може да развие ситни кристали и да добие потемна боја. Но, тоа не значи дека нешто не е во ред со тоа, тоа е само кристализација. Вистинскиот мед треба да се кристализира по одредено време, велат експертите.

Сепак, стапката на кристализација на здравиот мед ќе зависи од видот на медот. Иако медот се состои од мешавина од шеќер (особено гликоза и фруктоза) и вода, точната количина варира во зависност од видот на медот. Кристализацијата настанува кога гликозата (која е помалку растворлива во вода од фруктозата) се прилепува на трагите од полен во медот, кои почнуваат да се одвојуваат од водата. Кристалите потоа се реплицираат и се одвојуваат од водата.

Колку повеќе гликоза во медот, толку побрзо ќе се кристализира. Ако барате суров мед кој нема да се кристализира толку брзо, најдобар е багремот. Поголемиот дел од медот од продавниците е и термички обработен и филтриран за да се отстрани поленот, што значи дека и побавно ќе се кристализира.

Нема ништо лошо во кристализираниот мед, но ако текстурата ви пречи, можете да ја ставите теглата во сад со топла вода или едноставно да ја ставите во микробранова печка на ниска температура за да и дадете помека текстура.

- Advertisement -spot_img

Последни рецепти

- Advertisement -spot_img

Повеќе рецепти

- Advertisement -spot_img
error: Содржината е заклучена!